Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kapuśniaczki ze słodką kapustą i pieczarkami

Drożdżowe paszteciki z białą kapustą i pieczarkami

Większości z nas wydaje się że domowe ciasto drożdżowe jest trudno przygotować. Ale wystarczy mieć dobry przepis, by wyszło naprawdę pyszne i nie wymagało wielkiego nakładu pracy. Oto przepis na drożdżowe kapuśniaczki z białą kapustą, pieczarkami i cebulą podane z barszczem będą wspaniałym daniem na podwieczorek lub kolację.

SZYBKIE KAPUŚNIACZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Składniki na ciasto:paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 40 g stopionego masła

Składniki na farsz:

  • pół główki kapusty (około 800g)
  • 250 g pieczarek
  • 2 nieduże cebule
  • sól
  • pieprz
  • mleko
  • ulubione przyprawy
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Krok 1. Do miski wlać ciepłe mleko i roztopić w nim drożdże.
Krok 2. Następnie dodać cukier i jedną łyżkę mąki i odstawić na 20 min.
Krok 3. W tym czasie należy poszatkować kapustę i przemyć ją w wodzie.
Krok 4. Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować aż będzie miękka.
Krok 5. Do reszty mąki dodać drożdże, rozmieszane jajko i roztopione masło.
Krok 6. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 7. Cebule obrać,pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na dużej patelni.
Krok 8. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 9. Pieczarki wsypać do cebuli i smażyć razem.
Krok 10. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać odciśniętą kapustę i dalej smażyć.
Krok 11. Doprawić solą i pieprzem oraz czekać aż się wystudzi.
Krok 12. Po godzinie ciasto wyjść i rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 5 mm).
Krok 13. Ciasto kroimy na pasy (ok. 8 cm).
Krok 14. W środku paska nałożyć farsz i skleić oba brzegi ciasta razem, tak aby farsz był szczelnie zamknięty.
Krok 15. Tak przygotowane zawijańce pociąć na mniejsze kawałki (ok. 10 cm).
Krok 16. Kapuśniaczki przełożyć do brytfanki posmarowanej olejem i posypanej mąką.
Krok 17. Ułożone paszteciki posmarować mlekiem i posypać ziołami.
Krok 18. Wstawić brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.