Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego

Drożdżowe z kiszonej kapusty

Jeśli poszukujesz przepisów na smakowite dania świąteczne, wówczas powinien cię zainteresować przepis na wigilijne kapuśniaczki lub drożdżowe paszteciki z kiszonej kapusty. Takie potrawy nie są trudne w wykonaniu, a ich przygotowanie nie powinno zająć ci zbyt wiele czasu.

Drożdżowe paszteciki z kiszonej kapusty mogą stanowić znakomity dodatek do dobrze doprawionego barszczu czerwonego, który bardzo często pojawia się na stole w trakcie wigilijnej kolacji. Farsz do takich kapuśniaczków można oczywiście dowolnie modyfikować. Zamiast kapusty z grzybami możemy więc wykorzystać na przykład nadzienie wykonane z pasztetu lub samych grzybów.

Zanim zaczniemy przygotowywać drożdżowe paszteciki z kiszonej kapusty, musimy pamiętać, że ciasto powinno być gładkie i dobrze się wałkować. To właśnie w dobrze wykonanym cieście tkwi cały sekret kapuśniaczków.

Ciasto na paszteciki drożdżowe przygotujemy z dwóch szklanek mąki, stu pięćdziesięciu gramów masła, jednej szklanki gęstej śmietany, łyżeczki cukru, czterdziestu gramów świeżych drożdży (zamiast świeżych można też użyć drożdży suszonych) oraz z jednej łyżeczki soli.

Farsz do drożdżowych pasztecików wykonamy natomiast z dwustu gramów kiszonej kapusty, szklanki grzybów (mogą być pieczarki lub inne suszone grzyby), jednej większej cebuli, dwóch łyżek oleju, soli, pieprzu. Można też wykorzystać ziele angielskie oraz liście laurowe.

Kapustę płuczemy w wodzie, a następnie odcedzamy i szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pięćdziesiąt minut. Grzyby moczymy w wodzie, po czym przekładamy je na patelnię razem z kapustą i smażmy na oleju. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

W tym samym czasie można zacząć przygotowywać ciasto na paszteciki. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i śmietaną, odstawiamy na około piętnaście minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z masłem, dodajemy drożdżowy zaczyn i zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu pozostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wycinamy nieduże kwadraty o bokach siedmiu centymetrów. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę farszu, po czym zlepiamy boki ciasta. Gotowe paszteciki drożdżowe z kiszonej kapusty układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza aż się zarumienią.