Paszteciki, znane także pod nazwą kapuśniaczków to tradycyjna potrawa, która najlepiej smakuje w zestawieniu z barszczem czerwonym. W ten sposób zazwyczaj serwowane są wigilijne paszteciki, ale oczywiście danie to doskonale sprawdza się także podczas wielu innych imprez. Paszteciki nadziewane farszem mogą być serwowane zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smaczne kapuśniaczki można przygotowywać zarówno na bazie klasycznego ciasta francuskiego, jak i ciasta drożdżowego. Oczywiście nie muszą być one nadziewane tylko i wyłącznie farszem z kapusty i suszonych grzybów. Równie proste i szybkie w wykonaniu są pieczone paszteciki z mięsem mielonym i pieczarkami, które przygotować może właściwie każda domowa gospodyni.
Ciasto na paszteciki z mięsem mielonym i pieczarkami wykonamy z połowy kilograma mąki pszennej, jednej kostki margaryny, pięciu dekagramów drożdży (można wykorzystać zarówno drożdże świeże, jak i suszone), niecałej szklanki gęstej śmietany oraz z jednego jajka.
Farsz do pasztecików przyrządzimy natomiast z połowy kilograma mięsa mielonego, czterystu gramów pieczarek (lub suszonych grzybów leśnych), jednej większej cebuli oraz z przypraw: soli i pieprzu. Do smaku można oczywiście dodać też inne ulubione przyprawy, na przykład bazylię, granulowany czosnek lub każde inne zioła, w zależności od własnych upodobań. Smak farszu można też podkreślić odrobiną kminku.
Mąkę przesypujemy do większej miski (wcześniej można ją przesiać przez sito). Do mąki dodajemy startą na tarce o grubych oczkach margarynę (aby lepiej się ścierała, warto wcześniej ją włożyć do zamrażarki). Na końcu wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i wyrabiamy ciasto o jednolitej i gładkiej konsystencji.
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Do zarumienionej cebuli dodajemy mięso mielone i jeszcze raz wszystko smażymy. Pieczarki (lub grzyby) zalewamy wodą i gotujemy przez około piętnaście minut. Po tym czasie je odcedzamy i dodajemy do mięsa z cebulą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze przez kilka minut.
Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy nieduże prostokąty lub kwadraty. Nakładamy na każdy z nich po łyżce farszu, sklejamy brzegi ciasta. W ten sposób powstają nam paszteciki z mięsem mielonym i pieczarkami. Gotowe paszteciki można posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż się zarumienią.