Tradycyjne drożdżowe paszteciki z kapustą najlepiej smakują z dodatkiem dobrze doprawionego barszczu czerwonego. Jeśli jednak znudziły ci się klasyczne kapuśniaczki, wówczas możesz przygotować tą potrawę w nieco bardziej pomysłowej wersji. Zarówno twoich domowników, jak i gości z całą pewnością zaskoczą apetyczne paszteciki – ślimaczki.
Paszteciki – ślimaczki znakomicie sprawdzą się podczas rodzinnych przyjęć i różnorodnych uroczystości. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne i skomplikowane, jak może się pozornie wydawać. Owszem, potrzebna będzie odrobina czasu i cierpliwości, ale za to efekt na pewno zaskoczy każdego.
Do przygotowania farszu do pasztecików – ślimaczków będziemy potrzebować kilogram kiszonej kapusty, dwie szklanki suszonych grzybów leśnych (można też zastąpić je zwykłymi pieczarkami), dwie większe cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz olej.
Natomiast ciasto na kapuśniaczki – ślimaczki wykonamy z następujących składników: jednego kilograma mąki, dziesięciu dekagramów drożdży (mogą być świeże lub suszone z torebki), jednego jajka, dwóch łyżek cukru, szklanki wody oraz z trzech łyżeczek soli.
Kapustę należy opłukać, a następnie poszatkować i przełożyć do większego garnka. Podlewamy ją niedużą ilością wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez kilkanaście minut do miękkości. Kiedy wystygnie, wówczas odciskamy z wody.
Grzyby należy namoczyć, a następnie drobno pokroić. Podsmażamy je na patelni na kilku łyżkach oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz wystudzoną kapustę. Wszystkie składniki razem smażymy przez kilka minut, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz do pasztecików – ślimaczków pozostawiamy do ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w szklance wody, odstawiamy na chwilę. Z mąki, jajka, cukru oraz soli zagniatamy ciasto, dodajemy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy rękami, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około jednej godzinie można je rozwałkować i podzielić na nieduże placki. Na kawałkach ciasta rozkładamy farsz z kapustą, a następnie zwijamy je w rulonik.
Gotowe paszteciki – ślimaczki należy ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można je posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Apetyczne ślimaczki w smaku mogą nieco przypominać tradycyjne łazanki z kapustą. Danie wybornie będzie smakować z filiżanką czerwonego barszczu.