Calzone to typowo włoski pieróg, który zazwyczaj jest przygotowywany na bazie ciasta na pizzę. Jak się okazuje, calzone podobnie jak kapuśniaczki z ciasta francuskiego, wybornie smakują z filiżanką czerwonego barszczyku. Potrawę w postaci włoskiego pieroga można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pomysłowe calzone z kapustą na pewno świetnie sprawdzi się na rozmaitych przyjęciach w gronie rodziny bądź znajomych. Nasi goście będą mogli spróbować wyjątkowo smakowitego dania, które kształtem będzie przypominać dużego pieroga. Jak więc przygotować apetyczne calzone z kapustą?
Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Ciasto na calzone przyrządzimy z czterystu gramów mąki pszennej, dwudziestu gramów drożdży (można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych), jednej łyżeczki cukru, odrobiny soli, trzech łyżek oleju (lub oliwy z oliwek) oraz z niecałej szklanki ciepłej wody.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru, a następnie z pozostałych składników zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji, dodając drożdże. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe i suche miejsce, aby zwiększyło swoją objętość.
W tym samym czasie możemy zabrać się za przygotowywanie farszu z kapustą do calzone. Przyrządzimy go z czterystu gramów białej kapusty, dwustu gramów pieczarek (można też wykorzystać każde inne suszone grzyby leśne), jednej większej cebuli, oliwy z oliwek oraz przypraw: soli, pieprzu oraz majeranku.
Kapustę drobno siekamy, przekładamy na patelnię i dusimy na oliwie (jeśli będzie nam przywierała, wówczas od czasu do czasu można ją podlać wodą). Po chwili dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz posiekaną cebulę. Wszystkie składniki dusimy do momentu, aż kapusta stanie się całkiem miękka. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Wyrośnięte ciasto na calzone z kapustą przekładamy na stolnicę, dzielimy na kilka części, a następnie rozwałkowujemy. Na każdej porcji kładziemy kilka łyżek nadzienia, a następnie zlepiamy boki ciasta (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Gotowe calzone z wierzchu możemy posmarować mlekiem. Odstawiamy je jeszcze na kilkanaście minut, aby wyrosły, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około dwadzieścia minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza. Pomysłowe calzone z kapustą podajemy z dobrze doprawionym barszczem czerwonym.