Paszteciki, nazywane popularnie paluchami oraz krokietami, można nadziewać rozmaitymi farszami. Najbardziej znane są oczywiście paszteciki z kapustą, a do kapusty dodatkowo często dodaje się pieczarki lub inne suszone grzyby. Z czym jeszcze można wykonać tradycyjne kapuśniaczki, aby stanowiły smaczną i wytworną przekąskę do filiżanki czerwonego barszczu?
Proste w wykonaniu są paszteciki nadziewane wątróbką drobiową. Farsz do takich paluchów przyrządzimy ze stu pięćdziesięciu gramów wątróbki drobiowej, jednej większej cebuli, jednego jajka, dwóch łyżek oleju, łyżki mąki krupczatki oraz przypraw: soli, pieprzu, lubczyku.
Wątróbkę należy dokładnie opłukać, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Kiedy wszystko zmięknie, wówczas nadzienie pozostawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy mikserem na jednolitą, gładką masę. Do farszu dodajemy jajko, mąkę krupczatkę oraz doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem.
Miłośników zdrowego odżywiania na pewno zainteresuje farsz z warzywami oraz kurczakiem do pasztecików. Do jego przygotowania będziemy potrzebować sto pięćdziesiąt gramów piersi z kurczaka, kawałek pora, pół szklanki kukurydzy konserwowej, jedną cebulę, jedną marchewkę oraz przyprawy: sól, pieprz i zioła (według uznania).
Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do niej pokrojoną pierś z kurczaka oraz marchewkę (można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Warzywa razem z mięsem dusimy przez około piętnaście minut, a następnie dodajemy pora i kukurydzę. Farsz można doprawić do smaku solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką ziół.
Wyśmienicie smakują także paszteciki nadziewane żółtym serem i pieczarkami, chociaż taka zakąska jest już nieco bardziej kaloryczna. Farsz z żółtym serem i pieczarkami przyrządzimy z czterystu gramów pieczarek, jednej cebuli, dwóch łyżek masła, stu gramów sera (startego na tarce o grubych oczkach), soli i pieprzu.
Pieczarki kroimy na małe kawałki, cebulę siekamy. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pieczarki i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodajemy starty żółty ser. Nadzienie jest gotowe.
Jeszcze jednym pomysłem na nadzienie do pasztecików może być farsz z suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Taki farsz przygotujemy ze stu gramów sera mozzarella, jednego świeżego pomidora, szklanki suszonych pomidorów, kilku listków bazylii, soli, pieprzu i dowolnych przypraw.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niego pomidory. Całość mieszamy, a następnie dodajemy posiekaną bazylię i resztę przypraw.