Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest dość znanym rodzajem ciasta, charakteryzującym się warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Na tym specyficznym cieście bazuje wiele przepisów.  Z ciasta francuskiego możemy zrobić wyśmienite paszteciki lub calzone z kapustą. Oczywiście w tym celu możemy sięgnąć po ciasto mrożone, które bez problemu dostaniemy w sklepie bądź samodzielnie je przygotować.

Własnoręcznie wykonane ciasto francuskie do pasztecików będzie znacznie smaczniejsze oraz delikatniejsze. Samo przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne, ale jego zaletą jest to, że idealnie nadaje się do mrożenia. Można więc zrobić nieco więcej ciasta, a następnie je po prostu zamrozić.

Do przygotowania jednego kilograma ciasta francuskiego będziemy potrzebować jedną szklankę zimnej wody, łyżkę soli, pół kostki masła (najlepiej roztopionego, o temperaturze pokojowej), sto pięćdziesiąt gramów mąki krupczatki oraz dwieście pięćdziesiąt gramów mąki pszennej.

Sól należy rozpuścić w wodzie, a masło rozpuścić w niedużym rondelku. Mąkę krupczatkę oraz pszenną przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, a następnie zagniatamy wszystkie składniki na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto francuskie na paszteciki owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na duży prostokąt, wykładamy masło i składamy ciasto na trzy części. Ponownie chłodzimy ciasto w lodówce, a następnie powtarzamy powyższą czynność.

Kiedy ciasto francuskie będzie już gotowe, wówczas należy wyciąć z niego prostokąty, z których następnie wykonamy paszteciki. Nie możemy też zapomnieć o przygotowaniu farszu do pasztecików z ciasta francuskiego. Możemy przygotować nadzienie z pieczarek oraz kapusty kiszonej.

Do przygotowania farszu do pasztecików będziemy potrzebować oliwę z oliwek, pół kilograma pieczarek, czterysta gramów kapusty kiszonej, kilka ząbków czosnku, sól oraz pieprz.

Pieczarki podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. Do smaku można też dodać kminek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu, po czym pozostawiamy do ostygnięcia.

Na prostokąty z ciasta francuskiego wykładamy farsz (po około jednej większej łyżce), a następnie sklejamy przeciwległe rogi (na przykład na kopertę). Paszteciki z ciasta francuskiego pieczemy przez około piętnaście minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.