Jeśli jesteś zwolenniczką ciasta francuskiego, wówczas na pewno wiesz, że na jego bazie możesz przygotować wiele smakowitych potraw. W ten sposób przyrządzisz nie tylko najprostsze kapuśniaczki, ale również wykwintną nadziewaną roladę z ciasta francuskiego. Taką roladę możesz serwować nie tylko w trakcie najważniejszych domowych przyjęć. Potrawa ta może pojawić się również na stole w trakcie świąt bożonarodzeniowych lub wielkanocnych.
Dania z kapustą i grzybami zazwyczaj kojarzą nam się z okresem świątecznym, ale można je przygotowywać także na wiele innych okazji. Jeśli chcesz zaskoczyć gości smaczną i wykwintną potrawą, wówczas możesz pokusić się o przygotowanie rolady z ciasta francuskiego.
Samo wykonanie rolady z ciasta francuskiego nie jest trudne, chociaż wiele zależy od tego czy samodzielnie będziemy przygotowywać ciasto czy też sięgniemy po ciasto mrożone, które bez trudu dzisiaj dostaniemy w sklepie. Jeśli dysponujemy nieco mniejszą ilością czasu, wówczas możemy kupić gotowe ciasto. Wtedy będziemy mogli skupić się jedynie na przyrządzeniu odpowiedniego nadzienia, które w przypadku rolady jest bardzo istotne.
Smakowite nadzienie do rolady może stanowić farsz z grzybami i kapustą kiszoną. Przygotujemy go z czterystu gramów kiszonej kapusty, szklanki suszonych grzybów (można też wykorzystać pieczarki), jednej większej cebuli oraz przypraw: liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Potrzebny będzie też olej lub oliwa z oliwek.
Kapustę należy dobrze wycisnąć z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna, wówczas warto ją dodatkowo przepłukać. Następnie drobno ją szatkujemy (można też zmielić kapustę, dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty, a to oznacza, że będzie się lepiej trzymał). Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka, podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu.
W tym samym czasie myjemy grzyby, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Cebulę siekamy, a następnie przekładamy razem z grzybami na patelnię i smażymy na złocisty kolor. Ostatnim etapem przyrządzania farszu do rolady z ciasta francuskiego jest połączenie grzybów i kapusty.
Ciasto rozwijamy, nakładamy nadzienie i zwijamy w roladę. Brzegi można dodatkowo zacisnąć, aby rolada nam się nie rozwinęła. Wierzch rolady z ciasta francuskiego z kapustą można posmarować rozmąconym jajkiem. Potrawę pieczemy w piekarniku przez dwadzieścia pięć minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.