Drożdżowe paluchy są uwielbiane przez wiele osób. Tradycyjne paszteciki z ciasta francuskiego można nadziewać mięsem, kapustą lub grzybami i podawać z dodatkiem czerwonego barszczu. Co więcej, takie kapuśniaczki bez obaw można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić.
Chociaż ciasto na paszteciki najczęściej jest przyrządzane na bazie drożdży, to jednak nie zawsze. Smaczne paszteciki można też przygotować bez dodatku drożdży, co na pewno ucieszy osoby przebywające z różnych powodów diecie. Dietetyczne kapuśniaczki bez drożdży również będą mogły stanowić znakomity dodatek do barszczu czerwonego.
Ciasto na dietetyczne paszteciki przygotujemy z czterech łyżek oleju (lub oliwy z oliwek), połowy szklanki wody, dwóch szklanek mąki pszennej oraz ze szczypty soli.
Farsz do pasztecików możemy przygotować właściwie na bazie dowolnych składników, w zależności od tego czy nasze kapuśniaczki mają być mniej lub bardziej kaloryczne. Klasyczne i najprostsze nadzienie można przyrządzić z kapusty kiszonej, pieczarek (lub dowolnych suszonych grzybów) oraz przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu.
Wodę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju oraz solą (najlepiej w dużej misce), następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwadzieścia minut w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy zabrać się za przygotowywanie farszu do dietetycznych pasztecików. Kapustę należy odcedzić z nadmiaru soku, a jeśli jest bardzo kwaśna, wówczas warto ją dodatkowo przepłukać. Następnie kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem wody, liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odsączamy ją i pozostawiamy do wystudzenia.
Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oleju. Następnie dodajemy wystudzoną kapustę i tworzymy farsz. Do smaku doprawiamy go solą oraz pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i dzielimy na kilka części. Na każdą z nich nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi i przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Dietetyczne paszteciki bez drożdży pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.
Niskokaloryczne paszteciki można też przyrządzić na bazie ciasta kruchego. Wykonamy je z dwóch szklanek mąki pszennej, dwudziestu dekagramów masła, dwóch żółtek, dwóch łyżek śmietany oraz szczypty soli. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, zagnieść ciasto. Przed rozwałkowaniem ciasto chłodzimy w lodówce przez trzydzieści minut.