Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ile kalorii maja kapuśniaczki?

Dietetyczne bez drożdży

Drożdżowe paluchy są uwielbiane przez wiele osób. Tradycyjne paszteciki z ciasta francuskiego można nadziewać mięsem, kapustą lub grzybami i podawać z dodatkiem czerwonego barszczu. Co więcej, takie kapuśniaczki bez obaw można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić.

Chociaż ciasto na paszteciki najczęściej jest przyrządzane na bazie drożdży, to jednak nie zawsze. Smaczne paszteciki można też przygotować bez dodatku drożdży, co na pewno ucieszy osoby przebywające z różnych powodów diecie. Dietetyczne kapuśniaczki bez drożdży również będą mogły stanowić znakomity dodatek do barszczu czerwonego.

Ciasto na dietetyczne paszteciki przygotujemy z czterech łyżek oleju (lub oliwy z oliwek), połowy szklanki wody, dwóch szklanek mąki pszennej oraz ze szczypty soli.

Farsz do pasztecików możemy przygotować właściwie na bazie dowolnych składników, w zależności od tego czy nasze kapuśniaczki mają być mniej lub bardziej kaloryczne. Klasyczne i najprostsze nadzienie można przyrządzić z kapusty kiszonej, pieczarek (lub dowolnych suszonych grzybów) oraz przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, soli oraz pieprzu.

Wodę mieszamy z kilkoma łyżkami oleju oraz solą (najlepiej w dużej misce), następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwadzieścia minut w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowywanie farszu do dietetycznych pasztecików. Kapustę należy odcedzić z nadmiaru soku, a jeśli jest bardzo kwaśna, wówczas warto ją dodatkowo przepłukać. Następnie kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem wody, liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu odsączamy ją i pozostawiamy do wystudzenia.

Pieczarki kroimy, podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oleju. Następnie dodajemy wystudzoną kapustę i tworzymy farsz. Do smaku doprawiamy go solą oraz pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i dzielimy na kilka części. Na każdą z nich nakładamy nadzienie, sklejamy brzegi i przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Dietetyczne paszteciki bez drożdży pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.

Niskokaloryczne paszteciki można też przyrządzić na bazie ciasta kruchego. Wykonamy je z dwóch szklanek mąki pszennej, dwudziestu dekagramów masła, dwóch żółtek, dwóch łyżek śmietany oraz szczypty soli. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, zagnieść ciasto. Przed rozwałkowaniem ciasto chłodzimy w lodówce przez trzydzieści minut.