Kolacja wigilijna to niezwykle ważne wydarzenie, w trakcie którego mamy wyjątkową okazję do spożycia wieczerzy razem z najbliższymi naszemu sercu osobami. W tym niezwykłym dniu każda gospodyni domowa skupia się na przygotowaniu jak najsmaczniejszych dań. Obok popularnego karpia na stole mogą pojawić się również wigilijne paszteciki z suszonymi grzybami. Najlepiej jest je podawać z filiżanką gorącego i dobrze doprawionego barszczu czerwonego.
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie kapuśniaczków na wigilię, wówczas możemy kupić mrożone ciasto francuskie i wykonać proste i smaczne paszteciki. Jeśli natomiast dysponujemy nieco większą ilością czasu, wówczas możemy przyrządzić tradycyjne paszteciki wigilijne z grzybami do barszczu.
Ciasto na paszteciki z grzybami wykonamy z trzech szklanek mąki, czterech dekagramów drożdży, jednej szklanki mleka, łyżki cukru, czterech jajek, dwóch żółtek, jednej łyżki margaryny oraz z soli.
Do przygotowania farszu grzybowego do pasztecików będziemy natomiast potrzebować pół kilograma kwaszonej kapusty, jedną większą cebulę, dwieście gramów suszonych grzybów, dwie łyżki margaryny oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz, kminek.
Grzyby należy starannie umyć, a następnie włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na około jedną godzinę. Po tym czasie można wlać nową wodę i zagotować w niej grzyby. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy ma sitku, a kiedy wystygną drobno siekamy. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę obieramy i siekamy. Warzywa przekładamy do garnka i wlewamy do nich pół szklanki wywaru z grzybów. Dodajemy margarynę i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Na końcu wrzucamy grzyby. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ostatnim etapem przyrządzania wigilijnych pasztecików z grzybami jest wykonanie ciasta. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w niecałej szklance mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, jajka, sól, żółtka oraz mleko. Z tych składników zagniatamy ciasto (powinno mieć ono jednolitą i gładką konsystencję).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy kwadraty o bokach około sześciu – siedmiu milimetrów. Na każdy kwadrat wykładamy farsz, a następnie sklejamy ze sobą brzegi ciasta. Paszteciki z suszonymi grzybami układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez około dwadzieścia pięć minut. Po tym czasie są gotowe do podania na stół z barszczem czerwonym.